AFF U-18 Championship 2019 : Malaysia 3-0 Australia

Share on facebook
Share on twitter

Pasukan Malaysia bawah 18 tahun turun menentang Australia sebuah pasukan serba kuat dan lengkap bagi perlawanan ke-4 peringkat kumpulan di Stadium Thanh Long, Vietnam .

Diatas kertas semua memihak kepada Australia yang seawal permainan menekan anak-anak muda Malaysia.

Namun tekanan itu cepat diserap pemain muda apabila berada didepan pada minit ke-17.

Separuh masa pertama Malaysia mendahului 3 gol dua daripanya hasil jaringan Luqman Hakim dan satu dari Azam Azmi.

Luqman Hakim bijak menghidu lalu membuat larian ketika menerima hantaran dari tengah padang dengan kelajuan tak mamou dikejar dua pemain Australia.

Luqman bijak dan tenang menewaskan penjaga gol Australia dengan satu bola chip berputar.

Sepulu minit berselang Azam Azmi mengga dakan kedudukan dengan rembatan volley saat pertama selepas menerima bola dari sepakan penjuru.

Berteriak bola masuk ke gawang dengan rembatan padu teruk.

Pada minit ke-39 Luqman Hakim menjaringkan gol ketiga apabila kelincahan beliau gagal disekat Australia.

Rembatan deras Luqman menyaksikan bola masuk dari sudut sukar.

Babaj kedua bersambung tiasa apa yang mampu dilakukan oleh Australia selain meratap kekalahan ini.

FT MALAYSIA (3)- (0) AUSTRALIA

17′ (Luqman Hakim Shamsudin)
27′ (Muhammad Azam Azmi)
39′ (Luqman Hakim Shamsudin)

https://www.youtube.com/watch?v=m3wTcxK0qY0

Starting XI

MALAYSIA: 1. Firdaus Irman Mohd Fadhil (GK)(C); 14. Ahmad Zikri Mohd Khalili, 5. Harith Haiqal Adam Afkar, 4. Muhammad Azrin Afiq Rusmini; 6. Muhammad Azam Azmi Murad, 8. Muhammad Firdaus Kaironnisam, 7. Muhammad Mukhairi Ajmal Mahadi, 16. Muhamad Umar Hakeem Suhar Rezwan; 9. Muhd Muslihuddin Atiq Mat Zahid, 10. Luqman Hakim Shamsudin, 18. Mohd Nasip Mohammad Zain.

Subs: 2. Muhammad Firdaus Ramli, 3. Muhammad Wazif Nazarail, 11. Muhammad Faris Kamardin, 12. Muhammad Aidil Azuan, 13. Muhammad Fakrul Iman Naszari, 15. Muhamad Nuh Azlan Syah Mohd Yusof, 17. Alan Lagang Keryer, 19. Muhammad Fahmi Daniel Mohd Zaaim, 20. Mohd Aiman Afif Md Afizul, 21. Akmal Hazim Ismail, 22. Muhammad Riezman Irfan Mustafah (GK), 23. Sikh Izhan Nazrel Sikh Azman (GK).

AUSTRALIA: 12. Jackson Henry Sidney Lee (GK), 2. Thomas Kevin Aquilina, 6. Louis Joseph D’Arrigo, 11. Lochlan Dean Constable, 13. Kai Clifton Trewin, 15. Noah Henry Pagden (C), 16. Bradley Gareth Chick, 17. Marco Tilio, 19. Gianluca Angelo Iannucci, 20. Lachlan Ricky Brook, 23. Jai Lenny King-Byrne.

Subs: 1. Noah Paul James (GK), 3. Alec Campbell Mills, 4. Kristian Popovic, 5. Thomas Lachlan Fay, 7. Jarrod Carluccio, 8. Fabian Andres Monge, 9. Harry Pola Mccarthy, 10. Dylan Enrique Ruiz-Diaz, 14. Ryan Francis Goodhew, 18. Kai James Calderbank-Park (GK), 21. Jake John Hollman, 22. Lleyton Andrew Tanabe Brooks.

AFF U-18 Championship 2019 : Malaysia 3-0 Kemboja

Di hari raya terkenang daku pada si dia, kampung yang indah nun jauh di sana, Ayah serta bonda. Namun itu semua tiada dalam fikiran pemain Malaysia bawah 18 tahun.

Anak buah bimbingan Brad Maloney, meneruskan aksi dikejohanan AFF bawah 18 tahun apabila menewaskan Kemboja 3-0 ketika kita semua menyambut Hari Raya Aidiladha.

‪Muhammad Mukhairi Ajmal membuka jaringan dengan satu sepakan lencong cantik sebelum meraikan gol tersebut seperti Cristiano Ronaldo.

Muhd Muslihuddin Atiq menggandakan kedudukan dengan satu rembatan jarak dengan apabila mudah memperdaya penjaga gol Kemboja.

Gol ketiga Malaysia hadir sebelum tamat separuh masa pertama apabila sepakan percuma Muhammad Firdaus Ramli melemaskan penjaga gol Kemboja lagi.

FT MALAYSIA 3-0 KEMBOJA‬

‪Muhammad Mukhairi Ajmal 18’
Muhd Muslihuddin Atiq 38’
Muhammad Firdaus Ramli 45’+2‬

https://www.youtube.com/watch?v=n5Xp_-cZUwk

AFF U-18 Championship 2019 : Malaysia 3-1 Singapura

Pasukan Malaysia bawah 18 tahun bangkit dari kekalahan pertama di kaki Vietnam dengan menewaskan Singapura 3-1 di kejohanan AFF U-18 2019 yang berlangsung di Ho Chi Minh City, Vietnam.

Muhammad Firdaus Kaironnisam meletakkan Malaysiua dihadapan seawal minit ke-6 perlawanan sebelum menggandakan kedudukan dengan gol kedua melalui satu sepakan lencong padu pada minit ke-51.

Mario merupakan nama gelaran Muhammad Firdaus adalah anak kepada pemain kebangsaan dan pemain Perlis Muhamad Kaironnisam Sahabudin Hussain.

Malaysia bermain dengan melancarkan serangan bertali arus namun sentuhan penyudah sangat mencemburui, jika tidak pesta gol pasti terjadi.

Terjahan merindui masa(missed time tackle) atau terjahan terlalu awal daripada pertahanan Malaysia nyata menghukum apabila Singapura merapatkan kedudukan.

Namun Luqman Hakim Shamsudin terus mematikan semangat juang Singapura dengan rembatan lencong padu yang gagal ditepis kemas penjaga gol Singapura.

FT MALAYSIA 3-1 SINGAPURA

Muhammad Firdaus Kaironnisam 6’ 51’
Muhammad Zamani Md Zamri 75’
Luqman Hakim Shamsudin 88’

https://www.youtube.com/watch?v=uBF1ndWs6PM

AFF U-18 Championship 2019 : Vietnam 1-0 Malaysia

Malaysia selaku juara bertahan kejohanan AFF Bawah 18 tahun turun untuk perlawanan pertama kumpulan B menentang Vietnam bagi mempertahankan gelaran.

Skuad Malaysia bawah 18 tahun ini dikendalikan oleh Brad Maloney telah diundi untuk berada di kumpulan B yang sangat keras bersama Vietnam, Singapura, Kemboja, Australia dan Thailand.

Vietnam sangat tampak pasukan yang sangat sukar buat Malaysia apabila mengasak bertali arus dan sentuhan penyudah yang liar dalam perlawanan ini namun pemain muda Malaysia tenang menahan asakan.

Berbaki 20 minit permainan barulah Malaysia mendapat rentak dan kembali menyerang untuk mendapatkan gol tetapi tidak ketemui.

Pada minit ke-88, Vietnam mendapat sepakan penjuru yang diambil Vo Minh Trong yang melakukan sepakan lencong yang lemah terus ke gawang mencari tiang dekat(near post).

Umar Hakeem yang menjaga tiang, bocor dengan sepakan yang mengelirukan itu menyaksikan bola terus masuk tanpa rasa melekit.

Skuad kendalian Brad Maloney telah diundi dalam Kumpulan B dan akan bertemu tuan rumah, Vietnam pada 7 Ogos 2019 (Rabu) di Stadium Thong Nhat dalam aksi pembuka tirai sebelum menentang Singapura pada 9 Ogos 2019 (Jumaat) juga di Stadium Thong Nhat, Kemboja pada 11 Ogos 2019 (Ahad) di Stadium Thanh Long, Australia pada 13 Ogos 2019 (Selasa) di Stadium Thanh Long dan Thailand pada 15 Ogos 2019 (Khamis) di Stadium Thanh Long.

FT VIETNAM 1-0 MALAYSIA
Vo Minh Trong 88’

https://www.youtube.com/watch?v=nhD8MLNGT3g

Share on facebook
Share on twitter