The Sukan

Cerna Lemak Atas Talian

Saiz Bukan Ukuran!

Eikrem pada May 17, 2016

Malaysia seringkali berdepan masalah apabila berdepan dengan pemain dari Timur Tengah dan seringkali di perkatakan adalah saiz  mereka yang besar dan tegap serta panjang purata adalah 6 inci.

Adakah saiz menjadi ukuran? Jepun dan Korea merupakan gergasi Bolasepak Asia tetapi saiz mereka kurang lebih pemain Malaysia dan panjang senjata pemain Malaysia lebih dari 3 inci secara purata. Contoh pemain bintang dunia yang bersaiz kecil.

Antoine Griezmann – 175 cm
Leo Messi – 170 cm

Kecil-kecil cili padi Sudah besar gila babi
Kecil-kecil cili padi

Saiz badan Messi dengan Griezmann ni sama je dengan majoriti pemain bola di Malaysia. Tapi kenapa depa power pemain Malaysia biasa-biasa?

Football Brain

Masa depa kecik dulu, depa diajar dengan asas skill dan teknik yang betul. Lepas tu upgrade ke cara menggunakan teknik dan skill tu dalam match situation.

Lepas tu depa diajar dengan jenis-jenis taktikal dan formasi. Jadi bila depa ni dah besar lagi panjang, depa dah tahu macam mana nak main.

Sewaktu di peringkat usia pembangunan bakat, depa difokuskan untuk memantapkan diri, bukan untuk menang semata-mata.

Berbeza dengan Malaysia di peringkat pembangunan bakat, kebanyakan jurulatih lebih menumpukan kepada kemenangan.

Sebab tu tradisi bola di Malaysia lebih kepada long ball.

Dalam liga IPT pun sama, kalau jurulatih tu jurulatih yang zaman depa main bola tahun 90-an, kebanyakannya akan main long ball.

“Pam bola woi!”
“Hantar ke depan cepat woi!”

Antaranya setakat ni yang AbgDin nampak main macam ni Unisza, UiTM Pahang dan UiTM Arau. Tapi takleh nak salahkan jurulatih depa jugak, depa dapat player yang tak berapa mahir main bola bawah.

Cuma nak ditegaskan bahawa adalah tugas jurulatih untuk memberi kesedaran taktikal dan teknikal kepada para pemain untuk improve lagi gameplay.

Antara akademi bola sepak yang AbgDin follow ialah KB Tunas Lagenda, yang dinaungi lagenda Bakri Ibni.

Budak-budak 12 tahun main tiki-taka, kau hadooo? Sampai bilakah kelambungan terus menjadi kelangsungan bola sepak Malaysia?

Mereka bersaiz kecik dan power,  kita? Nak banggakan saiz zakar yang 42 inci Led Skrin selepas menggunakan minyak lintah dan Catuaba?